Jegyek

Futamelőzetes – Valencia

MotoGP
Futamelőzetes – Valencia
2014.11.04. 17:22
A hétvégén a szokásoknak megfelelően a valenciai Ricardo Tormo pályán zárul a gyorsasági motoros világbajnokság aktuális szezonja. A MotoGP-ben a legfőbb kérdés, hogy melyik yamahás végez Marc Marquez mögött a pontverseny második helyén, míg a legkisebbek között még a világbajnoki elsőség sorsa is nyitott, amelyért Alex Marquez és Jack Miller feszülnek majd egymásnak.
 
Lepd meg magad vagy a párod eredeti MotoGP-s és Valentino Rossi-s termékekkel! Gyere és válogass kiváló minőségű raktárkészletünkből! Nálunk mindent megtalálsz: kulcstartók, matricák, ruházati termékek és kiegészítők, kedvező áron! (x)

2002 óta, azaz a MotoGP-éra első szezonjától kezdve mindig Valenciában ért véget a gyorsasági motoros világbajnokság aktuális idénye. Ez idén sem lesz másképp: a hosszú és kimerítő tengerentúli turné után a korábbi spanyol motorversenyzőről, Ricardo Tormóról elnevezett aszfaltcsíkon mérik össze utoljára erejüket a világ legjobb pilótái. Évadzárói státuszából kifolyólag nem egyszer a spanyolországi katlanban dőlt el a világbajnoki elsőség sorsa, tavaly például a legnagyobbak és a legkisebbek között is itt avattak bajnokot, és persze ki ne emlékezne arra a napra pontosan hét évvel ezelőtti versenyre, amelynek végén Talmácsi Gábor megszerezte a 125 köbcentis géposztály év végi trófeáját.
 
A valenciai pálya, amelyen az óramutató járásával ellentétes irányban köröznek a motorosok, a már említett stadion vagy katlan jellege miatt a szezon egyik leghangulatosabb hétvégéjének ad általában otthont (ahogy ez legtöbbször a többi spanyol helyszínről is elmondható), ehhez pedig nyilván hozzátesz, hogy sokan már felszabadultan versenyezhetnek a rendkívül kanyargós, s emiatt a technikásabb aszfaltcsíkok közé tartozó létesítményben. Nincs már tétje a viadalnak például az egyaránt hazai pályán versenyző Marc Marquez és Esteve Rabat számára: a MotoGP és Moto2 aktuális világbajnokai teljes mértékben kiélvezhetik rajongóik támogatását.
Vajon melyik yamahás végez az összetett második helyén?
 
Sokakra azonban még komoly feladat hárul vasárnap, hiszen a királykategóriában például még nem eldöntött a pontverseny második helyének a sorsa. Dani Pedrosa sepangi bukásával kiszállt ebből a harcból, ám a két yamahás között még bármi megtörténhet: a tavalyhoz képest egyértelműen jobb teljesítményt nyújtó Valentino Rossi előnye 12 pont Jorge Lorenzóval szemben, aki 2013-ban megnyerte az év utolsó futamát. Mellettük szokás szerint kérdés lehet a Ducati teljesítménye is, amely az előző fordulókhoz képest meglehetősen halvány produkcióval rukkolt elő Malajziában – meglátjuk, hogy ez csak kivételes alkalom volt-e, vagy tényleg visszaestek a bolognaiak.
 
Ezen felül lesz még egy érdekessége is a MotoGP valenciai eseményeinek, a 2015-ös visszatérésre készülő Suzukit ugyanis először láthatjuk megméretni versenykörülmények között, miután Randy de Puniet-vel a nyeregben szabadkártyásként rajthoz állnak a finálén. Colin Edwards ellenben nem lesz ott a mezőnyben: az amerikai, aki év közben vonult vissza, korábban úgy nyilatkozott, hogy lehetséges a szezonzárón való indulása, erre azonban nem fog sor kerülni. A Suzukival kapcsolatban pedig fontos még azt is megjegyezni, hogy a vasárnapi futamot követően a csapatok a pályán maradnak, s hétfőn máris megkezdik a felkészülést a következő idényre.
Alex Marquez és Jack Miller Katar óta tartó világbajnoki harca vasárnap véget ér
 
Ami a két kisebb kategóriát illeti: a Moto2-ben legfeljebb az lehet a kérdés, hogy vajon Mika Kallio meg tudja-e tartani összetettbeli második helyezését az őt kiváló év végi formájával már 15 pontra megközelítő Maverick Vinales-szel szemben. A Moto3-ban ugyanakkor jóval nagyobb a tét, a kategóriák közül egyedüliként ugyanis itt még a bajnokság sorsa sem dőlt el: Alex Marquez 11 egységnyi fórral rendelkezik Jack Millerrel szemben. A két rivális között a Maláj Nagydíjon történt lökdösődés után kissé elmérgesedett a viszony, és biztosak lehetünk benne, hogy Valenciában is késhegyre menő csatát fognak vívni egymással – valószínűleg hasonló lesz a helyzet, mint 2007-ben Talmácsi és Faubel között, azt leszámítva, hogy ott csapattársakról beszélhettünk. Marquez egyébként történelmi tettet hajthat végre: amennyiben az ő fejére kerül a korona, a világbajnokság 1949 óta íródó történetében először fordulna elő, hogy egy testvérpár azonos évben nyer vb-címet két különböző géposztályban.
 
Izgalmakra tehát bőven van kilátás, a magyar szurkolók számára pedig jó hír, hogy az előző fordulókkal ellentétben nem kell korán kelniük, ha semmiről nem akarnak lemaradni, hiszen minden az európai helyszíneken megszokott időbeosztás szerint történik majd. A hétvége teljes menetrendje, benne a televíziós közvetítésekkel, itt érhető el.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: