Jegyek

Hivatalos: jönnek az új szabályok, de a régi autók is...

WTCR
Hivatalos: jönnek az új szabályok, de a régi autók is indulhatnak 2014-ben
2013.06.28. 18:45
Hosszas találgatások és huzavona után pénteken hivatalosan is bejelentette az FIA Motorsport Világtanácsa, amit egy ideje már szinte biztosra lehetett venni: 2014-ben a terveknek megfelelően bevezetik az új szabályrendszert. Ugyanakkor azt is megerősítették, hogy a jelenlegi regulák alapján épített autók is indulhatnak a jövő évi bajnokságban.
 
Amit különösen a Citroen bejelentése után sejteni lehetett, az most pénteken biztossá vált: 2014-ben érkezik a teljesen új szabályrendszer a túraautó-világbajnokságba. Az FIA közleménye szerint az autók látványosabbak lesznek, aerodinamikailag jobban felszerelik őket, s mivel jobb lesz az erő aránya a súlyhoz képest, nagyobb teljesítmény leadására is képesek lesznek. Azért, hogy egyszerűsítsék az új kocsik bevezetését, a homologizációjuk során három plusz „joker” változtatást engedélyeznek, ráadásul a Motorsport Világtanács azt is közölte pénteki ülését követően, hogy a 2013-as építésű autók is indulhatnak a jövő évi szezonban, ezzel tulajdonképpen egy átmeneti évvé alakítva a 2014-es idényt.
Átmeneti év lesz 2014, így lehet, hogy továbbra is láthatunk SEAT-okat, BMW-ket és Chevrolet-ket a mezőnyben
 
Marcello Lotti, a sorozat promótere még az ülés előtt azt nyilatkozta az Autosportnak, hogy amennyiben az a döntés születik, hogy mindkét szabályrendszer által épített autók indulhatnak, az idei kocsik számára egy apróbb fejlesztési csomagot biztosítanak, amelynek köszönhetően közelítik a teljesítményüket a 2014-esekhez. Ennek a pontosabb részleteiről később határoznak majd az illetékesek, mindesetre Lotti azt is elmondta, hogy nem először vannak ilyen helyzetben, hiszen a turbómotorok 2010-es bevezetésekor sem lehettek biztosak benne, hogy mindenki a váltás mellett dönt majd, így a régi kocsik számára külön bajnokságot szerveztek. Könnyen lehet, hogy jövőre is ez lesz a helyzet a WTCC-ben, hiszen egyelőre csak a Hondáról és a Citroenről tudni biztosan, a Ladáról pedig valószínűsíteni lehet, hogy elkészülnek az új specifikációjú autóval, míg a SEAT valószínűleg nem veti be még az új León Cup Racert. Az átmeneti év viszont számukra is lehetővé teszi az idei változatok használatát, s így lehetséges, hogy a BMW-k és a Chevrolet-k is maradnak a mezőnyben.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: