Jegyek

Hogyan teszteljünk a tilalom ellenére?

Moto2
Hogyan teszteljünk a tilalom ellenére?
2014.01.13. 12:00
December elejétől január végéig teszttilalom van érvényben a gyorsasági motoros világbajnokság három kategóriája számára, ugyanakkor a szabály csak annyit mond ki, hogy a csapatok hivatalos motorosai nem gyakorolhatnak a hivatalos versenymotorjukkal. Ezt a kiskaput használta ki számos Moto2-es pilóta, valamint a Moto3-ban a KTM legyőzésére készülő Honda.
 
A motorsportokban hagyományosan van egy másfél-két hónapos téli időszak, amikor a csapatok számára tilos bárminemű tesztelés a versenypályákon. Ez a Superbike-ban idén december 1-jétől január 15-ig tart, vagyis már csak szűk három nap van hátra belőle, míg a MotoGP-ben a teljes december és január tiltott időszaknak számít. Azonban, mint a legtöbb szabály esetében, ezúttal is lehet találni kiskaput, a regulák ugyanis csak annyit írnak elő, hogy az alakulat hivatalos versenyzői nem körözhetnek a hivatalos versenymotorjukkal. Minden más azonban megengedett, s ezt számos Moto2-es és Moto3-as résztvevő ki is használta a múlt héten – számolt be róla a német speedweek.com weboldal.
Marcos Ramírez tulajdonképpen a Moto3-as Honda tesztpilótájává lépett elő
 
Példának okáért ehhez a trükkhöz folyamodott a legkisebb géposztályban a KTM trónfosztására készülő Honda, amikor néhány nappal ezelőtt Almeriában tesztelte a motorját. Mivel a japán gyártónak a novemberi gyakorláson tapasztaltak alapján bőven van még hova fejlődnie, nem akartak várni az első februári közös tesztig, ezért Emilio Alzamora, az idén már Hondákkal futó Estrella Galicia 0,0 istálló csapatfőnöke úgy döntött, megkéri a spanyol bajnokságban az alakulatánál versenyző Marcos Ramírezt, hogy teszteljen a géppel. Ez pedig teljes mértékben legális, hiszen nem a két hivatalos pilóta, Alex Rins vagy Alex Marquez ült a motoron, így a Honda, ügyesen kihasználva a szabályok adta lehetőségeket, újabb tapasztalatokat gyűjthetett a versenygépről.
Gino Rea egy Kawasaki nyergében, azaz nem a hivatalos versenymotorjával rótta a köröket
 
Persze nem csak ők voltak ilyen szemfülesek: a Moto2-es mezőny egyes tagjai is jelen voltak a múlt héten Almeriában. Többek között a spanyolországi aszfaltcsíkon körözött a középső kategória egyik vb-esélyesének tartott Esteve Rabat is, aki tavaly a világbajnokká avanzsált Pol Espargaro csapattársaként harmadik helyen végzett az összetettben (Scott Redding előzte még meg): mivel a pilóta a közelben lakik, semmi gondot nem okozott neki, hogy számos kört megtegyen egy Supersport-gép nyergében. Hasonlóképp tett Axel Pons is (a fenti képen ő látható), akinek a szintén a Moto3-ból fellépő Jonas Folger lesz majd a csapattársa az AGR-nél, míg a Moto2-be idén immár állandó versenyzőként visszatérő Gino Rea egy Kawasakival motorozott ugyanott.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: