Jegyek

I. Sepang teszt, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok

MotoGP
I. Sepang teszt, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok
2015.02.06. 13:28
Amennyire vártuk, olyan hamar véget is ért az első sepangi teszt a MotoGP mezőnyének számára. A három nap leforgása alatt a versenyzők rengeteg kört tehettek meg, hála a jó időjárásnak. Ma – és egyben összességében is – Marc Marquez bizonyult a leggyorsabbnak a méltán híres maláj aszfaltcsíkon.
 
Mint azt fentebb írtuk, Marc Marquez örülhetett legjobban a malajziai teszt végén, a mai nap eseményeiről itt található az összefoglaló. Most lássuk, miként élték át maguk a főszereplők a mai és az ezt megelőző két napot!
 
Repsol Honda

Marc Marcquez, 1. hely, 1’58.867
„Az az igazság, hogy amikor megláttam az időt, meglepődtem, mint mindenki más! Mindenesetre azt kell mondjam, gyors volt ma a pálya, mivel mindannyian gyorsabban motoroztunk, mint ezelőtt. Örülök, hogy képes voltam összerakni egy jó kört, de fontosabb a tény, hogy nagyon jól éreztem magam, mindjárt az elejétől. Később végrehajtottunk egy versenyszimulációt, ami szintén nagyon jól ment, és talán még fontosabb volt, mint egyetlen kör. A versenyszimuláció alatt több beállítást is teszteltünk, és minden téren különböző dolgokat próbáltunk ki. Pozitívum, hogy az új motorral már azon a szinten vagyunk, mint a 2014-essel, és még sok lehetőség van a javításra. Már alig várom a második tesztet, hogy lássam, mivel haladhatunk előrébb.”

Dani Pedrosa, 2. hely, 1’59.006
„Örülök a ma elvégzett munkának, mert a motor hátuljával kapcsolatban előre haladtunk. Még van min javítani, de összességében megtettünk néhány igen jó lépést ezen a teszten, ami szerintem nagyon jó dolog. A csapat is nagyon jól összeállt, nagyon simán dolgoztunk együtt, szóval ennek nagyon örülök. Teljesítettünk egy versenyszimulációt, ami alatt olyan körülmények között teszteltük a motort, mint előtte még soha. Nyilvánvalóan van még néhány dolog, amin javítani kell, de figyelembe véve, hogy ez volt az első ilyen alkalom, nagyon jók voltak az eredmények!”
 
Ducati Team

Andrea Iannone, 3. hely, 1’59.388
„Nagyon boldog vagyok, mert egy igazán pozitív teszt után térhetek haza. Folyamatosan javultunk az első naptól kezdve egészen ma estig. Délután a második motorral is dolgoztunk, és kipróbáltunk néhány beállítást, hogy lássuk, jó irányba haladunk-e a változtatásokkal. Emellett az elektronikát is teszteltük, miután egy továbbfejlesztett szoftverrel láttuk el a GP14.3-at. Rengeteg munkát végeztünk el az elmúlt három nap során, és az új csapatommal is elégedett vagyok: nagyszerűen dolgoztak a srácok. Most már izgatottan várom, hogy kipróbálhassam az új GP15-öt a második sepangi teszten, de bármi is lesz, elégedett vagyok az előző hónapokban bemutatott fejlődésünkkel.”

Andrea Dovizioso, 7. hely, 1’59.874
„Rendkívül elégedett vagyok a háromnapos tesztünkkel, mivel a célunk az volt, hogy tovább fejlődünk a váz és az elektronika terén, emellett végezzünk néhány összehasonlítást, amelyek hasznosak lehetnek az új motor tekintetében. Gyorsak voltunk mindhárom nap során, ami mindig fontos, ráadásul sikerült a kétperces határ alá kerülnöm, amely az egyik célom volt ezen a csodálatos pályán. Az egyetlen negatívum, hogy ma délelőtt nem tudtam tökéletes kört futnom az egyetlen elérhető lágy gumin, de a munka többi része rendben volt: tegnap még egy 15 körös hosszabb etapot is teljesítettünk, érdekes és kiegyensúlyozott időket futva. Elégedetten utazom vissza Olaszországban, s egyúttal kíváncsian várom, hogy láthassam és kipróbálhassam a GP15-öt.”

Movistar Yamaha MotoGP

Valentino Rossi, 4. hely, 1’59.401
„A mai nappal elégedettebb vagyok. Jó nap volt, jó munkát végeztünk, különösen azért, mert mindent leteszteltünk, és eldöntöttük mit használjunk a további fejlesztésekhez. Nagyon örülök, mert 1’59.4 az egész karrierem alatt a legjobb időm Sepangban, és már 0,3 másodperccel gyorsabb vagyok, mint tavaly. Igaz, hogy jók voltak ma a körülmények, de tegnaphoz képest a motor beállításain is sokat javítottunk, valamint a tempóm sem olyan rossz. Megpróbálkoztunk egy versenyszimulációval is, de nem 100%-on teljesítettük. A motor különböző részeit próbálgattuk, volt olyan, ami jó volt, és volt, amit nem kedveltem. Elég jó volt a tempóm a szimuláció alatt, szóval pozitív volt a teszt. Az egyetlen negatívum Marc és Dani sebessége volt. Friss gumikon kicsit gyorsabbak, mint mi, de a versenytempójuk is jobb. Ez azt jelenti, hogy ha le akarjuk őket győzni, tovább kell dolgoznunk.”

Jorge Lorenzo, 5. hely, 1’59.624
„Reggel nem voltunk annyira kirobbanóak, hogy egy jó kört csináljunk, mert a motor nem működött jól féktávon. Módosítottunk a beállításokon, hogy ez javuljon, de nem maradt új gumink a jó köridőkhöz. Azt hiszem, nem lettünk volna képesek 1’58-at menni, de talán 1’59 elejét igen. Érdekes volt a versenyszimuláció. Akkor teljesítettünk egyet, amikor a legmelegebb volt, a tempónk pedig konzisztens volt. Úgy vélem, ha holnap lenne verseny, a győzelemért harcolhatnánk, szóval ez pozitív. A valenciai teszthez képest javult egy kicsit a motor, azt hiszem, van valami nagy dolgunk, amit a második teszten próbálhatunk ki Sepangban. Meglátjuk majd, jobban állunk-e.”  

Monster Yamaha Tech3

Pol Espargaro, 6. hely, 1’59.851
„Az utolsó nap nagyon jó volt. Örülök, mert végül egy teljesen pozitív napot zárhattunk, amivel igazán elégedettek vagyunk. Az első nap jól kezdtünk, aztán tegnap más dolgokat próbáltunk ki, és akadt néhány nehézség, amiket meg kellett tapasztalnunk annak érdekében, hogy megértsük, melyik a legjobb irány a munka előrehaladásához. A teszt végeztével nagyon jó és erős befejezés volt ez a mai nap. Gyors voltam, nagyszerűen éreztem magam a motoron, minden a terv szerint haladt, a ritmus igazán ígéretes és jó beállítást találtunk. Szóval nagyon lelkes vagyok a ma elvégzett munkát illetően, és már alig várom a következő alkalmat, ahol tovább javulhatunk. Most Tájföldre utazom néhány napra, hogy meglátogassam a Yamahát, ami fantasztikus lesz, és már alig várom, hogy találkozzam az ottani emberekkel.”

Bradley Smith, 9. hely, 2’00.384
„Nagyon produktív és pozitív három napunk volt itt Sepangban, nagyszerű volt így nyitni a 2015-ös szezont. Úgy hét tizedet javítottam az időmön minden nap, ami azt mutatja, hogy határozottan jó irányba haladunk. Ma kipróbáltunk egy új lengőkart, de az eredményeken nem igazán változtatott, szóval újra teszteljük majd legközelebb. Különböző első villákat is kipróbáltunk, amik jó érzetet adtak, és ennek örülök. Nem romlott a fizikai állapotom, szóval optimista maradok abban a tekintetben, hogy mire ide visszatérünk, a bokám teljesen meggyógyul, és igazán rákapcsolhatok. Ezenkívül nagyon elégedett vagyok, hogy fél másodperccel meg tudtam javítani az egyéni legjobb időmet itt Sepangban, Nagyszerű három nap volt, örülök, hogy újra felülhettem a motoromra. Ezután Tájföld felé veszem az irányt a Yamahához, amit nagyon várok.”

CWM LCR Honda

Cal Crutchlow, 11. hely, 2’00.536
„Relatíve elégedett vagyok a mai nappal, noha a végső köridővel nem lehetek az, mivel nem sikerült összeraknunk egy gyorskört. Hamarosan el kell kezdenünk ezzel a területtel foglalkozni, mivel a használt versenygumikon igazán gyorsak vagyunk, és jól dolgozunk a csapattal. Jelenleg még mindig nem vagyok eléggé összeszokva a géppel ahhoz, hogy kellően nyomjam és kihozzam a maximumot az új abroncsokból – egyszerűen még nem érzem elég kényelmesen magam ahhoz, hogy ezt megtegyem. Ugyanakkor a használt gumikon már jól érzem magam, és akárcsak tegnap, ma is jelentős fejlődést értünk el a nap során, és egyértelműen versenyképesen térhetünk vissza ide Sepangban a következő tesztre.”

Jack Miller, 20. hely, 2’01.895
„Ma délelőtt fejlődtünk a tempó tekintetében, miután sikerült megfelelő időben a megfelelő gumit felraknunk, s így egy másodpercet javítottunk az időnkön. Mindenki más is előrelépett, de egyértelműen haladunk előre. Különösen az utolsó három kijövetelkor sikerült fejlődést elérnünk, amikor elkezdtünk az elektronikával foglalkozni, beleértve a kipörgésgátlót és az egykerekezést megakadályozó beállításokat. Ez rendben volt, szóval már várom a következő gyakorlást, hogy tovább dolgozzunk az elektronikával, hogy az idők is könnyedébben jöjjenek. Jelenleg boldog vagyok, ez egy pozitív teszt volt nekem és a csapatomnak. Rengeteg új tapasztalattal gazdagodtam a Bridgestone abroncsait illetően, és úgy gondolom, a következő itteni teszten még jobbak lehetünk.”

Estrella Galicia 0,0 Marc VDS

Scott Redding, 17. hely, 2’01.263
„A Honda RC213V teljesen különbözik attól a motortól, amivel tavaly versenyeztem, szóval azért jöttem Sepangba, hogy megtanuljam, hogyan hozzam ki belőle a legtöbbet. Ez azt jelenti, hogy inkább a motorra és rám koncentráltunk, nem pedig a köridőkre, így sokat haladtunk. Sok elektronikai segédlet nélkül mentem annak érdekében, hogy megpróbáljam a vezetési stílusomat jobban hozzáigazítani ehhez a motorhoz. Mint mondtam, azért vagyok itt, hogy tanuljak, nem azért, hogy a köridőket hajhásszam, az elsődleges cél, hogy jól érezzem magam a motoron, ráérezzek a fékekre és a futóműre, és megpróbáljam építeni az önbizalmam. Bár az időeredmények talán nem mutatják, úgy vélem, sok mindent elértünk itt a három nap alatt. A csapat jól dolgozik, és már várom, hogy visszatérjünk Sepangba néhány hét múlva a második tesztre.”
 
Írta: Balogh Tamás és Keszthelyi Gábor
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: