Jegyek

Indianapolis, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok

MotoGP
Indianapolis, 3. nap: Versenyzői nyilatkozatok
2014.08.11. 08:18
Véget ért a MotoGP 2014-es kiírásának tizedik futama. Igaz, hogy az utolsó tíz körre szinte minden hely közel biztossá vált, viszont amit azelőtt láthattunk, azt még sokáig emlegethetjük. Alábbi cikkünkben a versenyzők futam utáni nyilatkozatait közöljük, amiben elmondták, ők hogyan látták belülről az eseményeket.
 
A MotoGP idei szezonjának második felének első versenyét rendezték Indianapolisban. A nagy múlttal rendelkező helyszínen olyan csata bontakozott ki a futam elején, ami már-már a Moto3-at idézte. Marquez, Lorenzo, Rossi és Dovizioso nagyszerű előzésekkel szórakoztatták a közönséget (és valószínűleg egymást is). Voltak olyan körök, ahol ők Pedrosával kiegészülve öten küzdöttek a győzelemért, ám amikor a regnáló világbajnok az élre került, onnantól nem volt rá ellenszer. Az egyre széthúzódóbb mezőnyben az izgalmak kissé alábbhagytak, Marquez pedig egy újabb remek győzelmet aratott. Lássuk, hogyan látták a főszereplők a vasárnapi futamot!
 
Repsol Honda

Marc Marquez, 1. hely
„Nagyon örülök, hogy megszereztem ezt a győzelmet! A nyári szünet után fontos volt egy újabb győzelemmel kezdeni. Tegnap úgy tűnt, hogy egy „egyenesen előre” verseny lehet, de eléggé az ellenkezőjeként végződött. Sokat szenvedtünk, és fizikailag is nehéz volt, nagy volt a páratartalom, sokat izzadtam. A pálya hőmérséklete 10 fokot emelkedett ma, emiatt másképp viselkedtek a gumik. Nehéz volt számomra ugyanolyan magabiztosnak maradni. Türelmes voltam az elején, és amikor újra olyan jó érzéseim lettek, mint az edzésen, úgy döntöttem, hogy nyomom, nyitottam egy két másodperces rést, ami elég volt  a győzelemhez.”

Dani Pedrosa, 4. hely
„Összességében ez egy nagyon nehéz hétvége volt, ami alatt egyáltalán nem éreztem jól magam a motoron. Nem tudtunk jó beállítást találni az edzésen. Aztán a versenyen annak ellenére, hogy néhány helyet fel tudtam jönni, soha nem voltam tempóban, amikor a dobogóért mentem harcolni.”
 
Movistar Yamaha MotoGP

Jorge Lorenzo, 2. hely
„A bajnokság eleje kisebb katasztrófa volt számomra. Nem éreztem magam kényelmesen a motoron, és sok hibát vétettem. Most már sokkal jobban érzem magam a versenygépen, s javult a fizikai állapotom is. Jól és kiegyensúlyozottan motoroztam, s nagyon fittnek éreztem magam. Nagyon erős pilóták ellen versenyeztem most: Valentino formája is javult erre az évre. Gyorsabb lett, így nem könnyű őt megelőzni, s Marc sem az az újonc pilóta, aki tavaly volt. Nagyon erős motorja van, tapasztalattal is rendelkezik már, s rendkívül fitten és jól motorozik. Mindezek ellenére folyamatosan a motor fejlesztésére koncentrálunk. A Yamaha nagyon keményen dolgozik, szóval remélhetőleg még idén kapunk egy jobb gépet, de ha most nem is, a következő szezonban mindenképp. Talán a következő pályák közül az egyiken, amelyik fekszik a stílusomnak, harcolhatunk Marc ellen, de szeretnénk folyamatosan veszélyt jelenteni rá minden versenyen, de ehhez még javulnunk kell egy kicsit, s pontosan ez az, amit próbálunk megtenni.”

Valentino Rossi, 3. hely
„Elégedett vagyok, mert ez egy remek harmadik hely a Jorge és Marc ellen vívott nagyszerű küzdelem után. Vezettem a versenyt, az élmezőnyben maradtam, s jól motoroztam. Örülök, mert általában nehéz szokott lenni számomra ez a pálya. Jól dolgoztunk a csapattal, s a versenygép is rendben volt a futamra. Jó tempót sikerült találnunk, de most szükségünk van még egy lépésre előre, hogy Jorge és Marc elé kerülhessünk.”
 
Monster Yamaha Tech3

Pol Espargaro, 5. hely
„Meglehetősen boldog vagyok, mivel ez egy jó verseny volt, de nem hihetetlen. Fontos pontokat gyűjtöttünk a bajnokságban, sokat tanultam ma is, és határozottan a legjobbunkat adtuk, szóval elégedettnek kell lennem az eredménnyel. Azon túlmenően, hogy csak négy gyári motor volt előttem, nem tudok túl sokat mondani. A rajtom rendben volt, és az elején mindent megpróbáltam, hogy Danival maradjak, de a nyitó körök alatt nagyon erős volt, és elég gyorsan elmenekült. Ezután a versenyem nagyon magányos volt, amíg elkaptam Doviziosót, aztán egy kicsit keményebben próbáltam nyomni, hogy elszakadjak tőle, és később már csak megpróbáltam egy hibát sem elkövetni. Indy jó kezdete volt a bajnokság második felének, de már Brnót várjuk jövő héten, ahol a további javulás a cél.”

Bradley Smith, 6. hely
„Összességében igazán elégedett vagyok, hogy egy jó eredményt szereztem és a top 6-ban végeztem, habár talán túl óvatos voltam az elején, mivel az itteni meleg körülmények miatt az első kerék sokat csúszkált. Ennek ellenére higgadt maradtam és emlékeztem, milyen hosszú a 27 kör, szóval azt céloztam meg, hogy megőrizzem a hátsó gumimat, amennyire csak lehet, aztán keményen visszajövök a verseny második felében. Valójában a futam középső részében lehajtottam a fejem és 1’33 közepéket mentem, ahogyan Polt és Andrea Doviziosót üldöztem, akit csak két körrel a vége előtt előztem meg. Nyilván, nagy önbizalom töltet volt meglátni a kockás zászlót a végén egy olyan jó pozícióban, ahol lenni akarok, és lennem kell. Most a következő, brnói versenyt várom, ahol megpróbálom folytatni a felfelé mászást a ranglétrán.”
 
Ducati Team

Andrea Dovizioso, 7. hely
„Ma mindenképp boldognak kell lennünk. Noha a végén a lemaradásunk húsz másodperc volt, s nem tudtunk a leintésig harcolni, meglehetősen elégedetten hagyhatjuk el Indianapolist, mivel egész egyszerűen jóval gyorsabbak voltunk. Sajnos a hátsó gumi nagyon elhasználódott, s emiatt sok erőt veszítettem, de az első körökben jó móka volt az élcsoportban küzdeni. Volt néhány rendkívül agresszív megmozdulás is, de ez rendben volt, mert én voltam közöttük az ötödik „betolakodó”, és senki nem akart leszakadni Marquezről! Folytatjuk a munkát a helyes irányba, s úgy vélem, a mai teljesítményünk igazolta is ezt.”

Cal Crutchlow, 8. hely
„A legjobbunkat nyújtottuk egész hétvégén, hogy fejlődhessünk, s a csapat remek munkát végzett, mivel olyan motort készített fel, amely versenyképesnek bizonyult. Szóval elégedett vagyok a nyolcadik helyezéssel, a győztessel szembeni hátránnyal azonban nem, amely még mindig túl nagy. A karműtéteim után úgy éreztem, a hétvége a visszazárkózásról fog szólni, de aztán a futamon rendkívül erősnek éreztem magam, a GP14-em az, amit nehéz vezetni. Sajnos egész egyszerűen túl lassú voltam az első tíz körben, de ezt követően elég gyors és konzisztens tudtam lenni.”
 
Go&Fun Gresini Honda

Scott Redding, 9. hely
„Egész hétvégén erős voltam, és örülök, hogy első alkalommal lehettem a parc fermében, nyilván, Aleix Espargaro kénytelen volt kiállni, szóval nem ez a legjobb módja ezt megtenni, de számomra az volt a fontos, hogy én legyek a legjobb produkciós hondás versenyző, és ezt újra megcsináltuk. A verseny elején Aoyama képes volt csupán egy másodperccel mögöttem maradni, mert Crutchlow-val küzdöttem, szóval nem volt könnyű ellógni, de hirtelen képes voltam elhúzni a csíkot Hiroshitól, és aztán jó volt Callal küzdeni, még úgy is, hogy mindig vissza tudott előzni az egyenesben. Úgy vélem, jó munkát végeztünk, és ezt szeretném megköszöni az összes srácnak a csapatban. Ez nagyszerű módja visszatérni a nyári szünetről, erősebben tértünk vissza, és a motoron is jobban éreztem magam, és most a következő versenyeket várjuk.”

Alvaro Bautista, kiesett
„Nincs túl sok mindent mondani, ez egy nehéz hétvége volt számunkra, sok hátsó tapadási gonddal, és tudtam, hogy ma még kockázatosabb lesz hátulról rajtolva, mint általában. Amikor befordultam a 4-es kanyarba, próbáltam tartani az ívemet, amikor Hernandez hirtelen kívülről meglökött, és nem tudtam elkerülni az esést. Nyilván, ez egy rossz hétvége volt, de pozitívnak kell maradnunk, lehetett volna rosszabb is, valójában szerencsés vagyok, hogy jól vagyok a szombat reggeli nagy esés ellenére. Most gyorsan el kell felejtenünk ezt a versenyt, és meg kell próbálni teljes motivációval Brnóba menni.”
 
Drive M7 Aspar Team

Hiroshi Aoyama, 10. hely
„Ezen a hétvégen egy újraaszfaltozott pályára látogattunk, amely alaposan megnehezítette a döntésünket a gumiválasztást illetően. Az utolsó pillanatig kivártunk vele, s végül a keményebb keverék mellett tettük le a voksunk, s úgy vélem, abszolút a helyes döntést hoztuk meg. Az időmérőnk nagyon kemény volt, s elég hátulról kellett rajtolnunk, de első alkalommal végre kényelmesen éreztem magam, és sikerült egy meglehetősen kiegyensúlyozott tempót diktálnom. Ugyanakkor az abroncsok teljesítménye sokat romlott a futam során, és én is elkövettem néhány hibát. Szerencsére azonban sikerült a tizedik helyen célba érnem, amely a 18. helyről indulva mindenképp pozitív. Szerettem volna a legjobb Open kategóriásként végezni, de Scott ma túl gyors volt.”
 
NGM Forward Racing

Colin Edwards, 13. hely
„Ez egy érzelmes hétvége volt, amiatt az elképesztő támogatás miatt, amit itt kaptam Indy-ben, és az egész világon. A verseny kemény volt, számoltam a köröket, és a levezető körben azzal az amerikai zászlóval intettem viszlátot a tömegnek, amit az egyik katona srác adott. Nagyszerű volt, de ideje tovább lépni.”

Aleix Espargaro, kiesett
„Jól rajtoltam, de megelőztek az egyenesben. Smith és Dovizioso után mentem, és képes voltam tartani a ritmusom. Kár, hogy részese voltam ennek az incidensnek Bradllel, meglökött, a motorom pedig megsérült, szóval ki kellett állnom. Ez versenyzés, de fontos pontokat veszítettünk. Erősebben térünk vissza Brnóban.”
 
LCR Honda

Stefan Bradl, kiesett
„Ez egy csalódást keltő vasárnap volt számunkra. A rajtom nagyon hasonló volt a többiekéhez. Az Espargaro-fivérekkel voltam egy bolyban, s láttam, hogy néhány helyen jobb a tempóm náluk, de egyes kanyarokban pedig Aleixnek volt előnye, így egyforma ritmusban motoroztunk. Az egyenes végén megpróbáltam őt támadni, de ugyanazon az íven voltunk, s kicsit felengedte a féket, hogy beérje a kanyarsebességemet. Emiatt megütöttem hátulról és mindketten elestünk: ez egy versenybaleset volt, ami bárkivel előfordulhat.”
 
Pramac Racing

Andrea Iannone, kiesett
„Sajnálatos, hogy úgy kell hazamennünk, hogy nem fejeztük be a versenyt. Jó rajtot vettem, de utána rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben. Ennek ellenére magabiztosan tekintünk a jövőbe, s remélhetőleg hamarosan összejönnek a dolgaink.”
 
Írta: Balogh Tamás és Keszthelyi Gábor
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: