Jegyek

Nehéz versenyre készülnek a hondások az extra súly miatt

WTCR
Nehéz versenyre készülnek a hondások az extra súly miatt
2013.10.29. 09:47
Nem múlt el nyomtalanul a Honda sonomai és suzukai remeklése: a japán gyár autói a hétvégi sanghaji forduló során a Chevrolet-khez hasonlóan a maximális, 40 kilogrammos súlykompenzációval lesznek kénytelenek futni. A két gyári versenyző, Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro tudja, hogy nem lesz könnyű dolguk, de ezúttal is keményen fognak küzdeni.
 
A túraautó-világbajnokság idei amerikai fordulóján mindhárom hondás dobogóra állhatott (Tarquini meg is nyerte a második viadalt), míg Japánban Michelisz Norbert ünnepelhetett győzelmet a privát Civic volánjánál, míg Monteiro a második futamon ért célba harmadikként. A kiváló helyezéseknek meg is lett az eredménye, ugyanis a Hondák az előttünk álló hétvégén a maximális súlykompenzációt lesznek kénytelenek magukkal cipelni, azaz 40 kilogrammal lesznek a gyári alapérték fölött, akárcsak a Chevrolet egész évben, ez pedig azt jelenti, hogy a többi, minimumsúlyon futó riválisukhoz képest 60 kilóval (!) lesznek nehezebbek.
 
Ez lesz a fő kihívás tehát a japán márkával futó pilóták számára, de maga a sanghaji aszfaltcsík is rendelkezik némi nehézségekkel. A rendkívül élvezetes kanyarokat (köztük a célegyenest követő, belülről rendkívül hosszúnak tűnő, csigaházra emlékeztető nyomvonalú fordulóval) a pálya utolsó szakaszán a versenynaptár leghosszabb egyenese váltja fel, így eleve komoly feladat megtalálni az ideális beállításokat, de ahogy Gabriele Tarquini fogalmaz: „Nagyon izgalmas kör!”. A 2009-es világbajnok persze bővebben is kifejtette véleményét a pályával és a hétvégi előtti várakozásokkal kapcsolatban a JAS Motorsport hivatalos sajtóanyagában:

„Sanghaj természetesen egy nagydíjpálya. Nincsenek rázókövek, eléggé lapos és nagyon széles. Nagyszerű látvány a nézőknek és a TV-show is remek lesz. A hosszú-hosszú egyenes végén keményet fékezünk, ahogy bemegyünk a hajtűkanyarba. Az nagyon izgalmas ott! Az első egy nagyon hosszú lassú kanyar, talán a leghosszabb a teljes világbajnokságban, de ez mind egy nagyon érdekes vezetési élménnyé teszi a pályát. Tudom, hogy nem lesz egyszerű dolgunk a pluszsúly miatt, de mint mindig, minden pozícióért harcolni fogok” – fogalmazott az olasz, majd rátért arra, ami szerinte a kulcstényező lesz vasárnap: „Fontos lesz, hogy jó legyen a gumikezelésünk a vázbeállítások segítségével, hogy megfelelő legyen az abroncsok teljesítménye a verseny végéig. Ugyanakkor a legjobb lehetőség az lenne számunkra, ha esős futamok lennének.”
 
Tarquini csapattársának, Tiago Monteirónak már személyes tapasztalatai is vannak a Civic-kel Sanghajból, hiszen a portugál pilóta már tavaly is a japán gyár színeiben állt rajthoz Kínában. Akkor az még egy kiforratlan technika volt (igaz, egy fordulóval később Makaóban már dobogóra állhattak), mostanra viszont beérett a munkájuk gyümölcse, Monteiro pedig szeretné, ha a hátralévő versenyeken legalább egy futamgyőzelemmel tudna szüretelni: „Kemény lesz az extra súly miatt. Vannak adataink a tavalyi évről, amelyek segíteni fognak a kezdő beállítások megtalálásában, de most már nagyon eltér attól a Civic, miután egész évben fejlesztettük. Reménykedem benne, hogy sikerült szereznem egy győzelmet a szezon vége előtt, néhány versenyen nagyon közel voltam hozzá” – mondta a versenyző.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: