Jegyek

Rea: „Örülnék a MotoGP-nek, de előbb jó munkát kell...

Interjú
Rea: „Örülnék a MotoGP-nek, de előbb jó munkát kell végeznem a Superbike-ban”
2014.01.09. 12:38
Jonathan Rea hatodik szezonjának vág neki a Superbike világbajnokságon (mindegyiket a Honda színeiben versenyezte végig), miután a 2013-as idény utolsó szakaszát combcsonttörés miatt ki kellett hagynia. A pilóta a crash.net oldalnak adott interjúban beszélt a tavalyi évről, az idei várakozásokról és a MotoGP-ről – ezen beszélgetés érdekesebb részeiből szemezgettünk most mi is.
 
- Hogyan foglalnád össze a 2013-as szezonod?
Jonathan Rea: - Nagyon csalódáskeltő volt! Minden holtszezonban próbálok a lehető legjobban felkészülni, de 2013-ban éreztem, hogy nagyon hátulról indulunk, így a motivációm is alábbhagyott egy kicsit. Realistának kellett lennem, s fejlesztenünk kellett az elektronikai csomagot, aminek már télen sorra kellett volna kerülnie, ha időben megkapjuk az alkatrészeket. Ebből következően folyamatosan próbáltuk utolérni az ellenfeleinket. Aztán jött a sérülés a Nürburgringen, amikor egy valaki más által elfolyatott olajfolton estem el, s ez véget is vetett a szezonomnak.
 
- A Honda a tavalyi év nagy részében csak szenvedett. Mi volt a fő gyengesége a motornak?
- Mindig szenvedtünk az igazán gyors pályákon, mint például Monza, mert kicsit hiányzott a végsebességünk. Egyúttal az elektronikánk sem volt tökéletesre fejlesztve tavaly, ahogy azt az imént is említettem.
A Honda tavaly legtöbbször csak gyengélkedett, de Rea bízik benne, hogy idén versenyképesebbnek bizonyulnak
 
- Milyen potenciál rejlik a csomagban a következő idényt illetőek, s mik az elvárásaid?
- Arra számítok, hogy sokkal erősebb pozícióban leszünk, mint tavaly, hogy jóval gyakrabban csatázhassunk az elejében. De realistáknak kell maradnunk: nagyon hátulról jövünk, így nem szabad túl magasra tennünk a lécet. Úgy hiszem, jobb lehetőségeink lesznek, mint 2013-ban, mert már a teszten voltak jó érzéseim, s jobban motivált vagyok, mint bármikor, hogy megfordítsuk a szerencsénket!
 
- 2012-ben lehetőséged volt Casey Stonert helyettesíteni az aragóni és misanói MotoGP-futamokon – milyen érzés volt ez?
- Nagyon jó tapasztalat volt számomra, s minden percét imádtam. Az, hogy egy ennyire tapasztalt csapattal dolgozhattam együtt, nagyon sokat segített abban, hogy megértsem, hogyan lehetek gyors, s egyúttal sok dolgot megtanítottak a beállítással kapcsolatban.
 
 
- Mit éreztél a legnagyobb különbségnek a Superbike és MotoGP-gépek között?
- A gumi jelentette a legnagyobb különbséget, s lenyűgöző, hogy mennyit fektetnek bele az egészbe a gyártók.
A pilótának volt lehetősége Stonert helyettesíteni a Repsol Hondánál, s a jövőben is szívesen versenyezne a MotoGP-ben
 
- A MotoGP továbbra is olyasmi, ahol a jövődet elképzeled, s mit szólnál, ha idén lenne lehetőséged a produkciós Hondát vezetni?
- Élvezném a lehetőséget, hogy a MotoGP-ben versenyezhetek, de előbb jó munkát kell végeznem a Superbike-ban, mielőtt túl sokat gondolkodnék erről.
 
- Milyennek látod összességében a tehetségbeli színvonalat a Superbike világbajnokságon?
- A színvonal nagyon magas, s minden évben jó néhány pilóta tud futamot nyerni, ami bizonyítja, hogy a sorozat nagyon versenyképes.
 
- S összességében mennyire érzed egészségesnek jelen pillanatban a Superbike világbajnokságot?
- Kívülről nézve, szerintem, a versengés nagyon magas színvonalú, s így jó a show. De észrevettem, hogy néhány forduló esetén csökkent a látogatottság a korábbiakhoz képest. A tavalyi egy átmeneti év volt a sorozat számára, s idén is lesz néhány nagy változás. De hiszem, hogy a jövőben a Dorna egy következő szintre emeli a Superbike-ot a szórakoztatás, a szponzorok, a rajongók, a csapatok és a versenyzők tekintetében.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: