Jegyek

Valencia, Futam: Marquez rekorddal búcsúztatta 2014-et,...

MotoGP
Valencia, Futam: Marquez rekorddal búcsúztatta 2014-et, Rossi és Pedrosa a dobogón
2014.11.09. 14:56
Marc Marquez megszerezte idei 13. győzelmét, ami a valaha volt legtöbb egy szezon alatt. A bajnok mellé Valentino Rossi és Dani Pedrosa állhattak fel a dobogóra. A futam vesztese egyértelműen Jorge Lorenzo lett, aki nagyon rossz taktikát választott, emiatt kénytelen volt idő előtt feladni a küzdelmet.
 
Vasárnap délután 14:00-kor vette kezdetét 2014 utolsó MotoGP futama Valenciában. Az időjárás nem okozott túl nagy meglepetést a mezőnynek, egész hétvégén hasonlóan szeles, 20 °C körüli hőmérséklet uralkodott. A felhők miatt a csapatok láthatóan felkészültek az esetleges motorcserékre. Az élről Valentino Rossi várhatta a rajtot, mellőle Andrea Iannone és Dani Pedrosa indulhattak. A második sorba Jorge Lorenzo, Marc Marquez és Pol Espargaro kvalifikálta magát. A köridők mind a három napon nagyon szorosak voltak, így minden adott volt egy izgalmas szezonzáróhoz, amin az egyik legnagyobb kérdés az volt, kié lesz az összetett második hely. Iannone nagyon jól indult, lerajtolta honfitársát, mögéjük pedig az ötödik helyről startoló Marquez zárkózott fel. Lorenzo és Pedrosa fértek be a legjobb ötbe az első fél körben. A kamerákon időközben megjelent néhány esőcsepp.
Rossié lett a verseny és az összetett második helye is
 
Az első kört Iannone, Rossi, Marquez, Lorenzo, Pedrosa, Crutchlow, Dovi, P. Espargaro, Bradl és A. Espargaro zárták a top 10-ben. A második kör elején belengették az esőt és az esetleges motorcserét engedélyező fehér zászlót. Lorenzo mögött a két Ducati igen meleg pillanatokat produkált a szemerkélő esőben. Az élen a két olasz közben kissé meglógni látszott, különösen Iannone élt a pályán. Az eső nem igazán esett, a pálya jó része felett tiszta volt az ég, így elég vegyesek voltak a körülmények a verseny elején. Az ötödik körben Rossi és Marquez elkezdte tizedenként közelíteni az élen haladó ducatist. Ekkor Iannone, Rossi, Marquez, Crutchlow és Pedrosa fértek be a top 5-be. Dani mögött Dovizioso és Lorenzo voltak közel, a többiek már messze lemaradtak. A hetedik körben Crutchlow visszaesett a hetedik helyre, két kör alatt hárman is átlépték. Az első négy eléggé messze motorozott egymástól, de úgy tűnt, Iannone fogható az élen.
 
Marquez sorra futotta a verseny leggyorsabb köreit, így Rossinak is csipkednie kellett magát. Közben a „Doktor” csapattársa feljött az ötödik helyre. A tizedik körre az első három teljesen összeért, Marquez pedig egyből lecsapott Rossira. A következő kör elején a bajnok megpróbálta átvenni a vezetést, de az előzés csak a kör közepén jött össze, addig szinte letolta az élről „Crazy Joe-t”. Nem sokkal később Rossi is legyűrte honfitársát, sőt, Pedrosa is utolérte őket, és szintén bemutatott egy előzést. Így Rossi egy Honda-szendvicsbe került 18 körrel a vége előtt. Időközben véget ért a Suzuki hétvégéje, de Puniet kiállni kényszerült. Az eső veszélyének elmúlásával Lorenzo is magára talált, és ő is veszélyes lett Iannonéra. Az előzésre a 15. körig kellett várni, az AC Milan fanatikus nyakán pedig már márkatársai loholtak. Marquez eközben 1,2 másodperces előnyt volt képes kimotorozni az élen, Pedrosa pedig szorosan követte Rossit.
Lorenzo számára nagyon rosszul sikerült a szezonzáró
 
Egy körrel később Iannone rontott és visszaesett. Tizenhárom körrel a vége előtt Smith elesett, a csapatok közben pedig ismét az eget kémlelték, újra megjelent néhány esőcsepp itt-ott a pályán. Ezzel együtt Lorenzo elkezdett lasulni, Rossi pedig kissé gyorsulni. Előbbi Iannonéval együtt ki is jött motort cserélni, pedig nem tűnt elégnek ehhez az eső, elég kockázatos döntésnek látszott ilyen korán cserélni. Pedrosa messze lemaradt csapattársáról és Rossiról. Tíz körrel a vége előtt Marquez, Rossi, Pedrosa, Dovizioso és Crutchlow voltak a legjobb helyeken, igazán szoros csata a két ducatis között zajlott. Az élen nagyon jól tartotta magát a bajnok, akinek egyre közeledett rekordot jelentő győzelme. A pálya első szektoraiban rendre gyorsabb volt, mint a mögötte lévő Rossi, így utóbbi hiába volt jobb az utolsó szektorban, a távolság folyamatosan nőtt közöttük. Hat körrel a vége előtt Lorenzo feladta a versenyt, kiállt a bokszba.
 
Három kör volt a leintésig, amikor Crutchlow megunta a vonatozást csapattársa mögött, és átvette a negyedik helyet. Közben Aleix Espargaro öccsét próbálta elkapni a hatodik helyért. Az utolsó kör elején Marquez még kört is adott di Megliónak és Laverty-nek. Óriási előnnyel szerezte meg idei 13. győzelmét, ami abszolút rekordot jelentett. Valentino Rossi szerezte meg a második helyet mind a versenyben, mind az összetetten. Pedrosa messze lemaradva csípte meg a dobogó alsó fokát. A Ducati házon belüli küzdelmét végül Dovi nyerte, Espargaróék közül pedig Pol került ki győztesként a csatából. Ezzel véget ért az idei szezon, holnap pedig már a 2015-ös évre készül majd a mezőny ugyanitt.
 
A verseny végeredménye:

  Név Csapat Motor Idő/Különbség
1 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda 46'39.627
2 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +3.516
3 Dani PEDROSA Repsol Honda Team Honda +14.040
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati Team Ducati +16.705
5 Cal CRUTCHLOW Ducati Team Ducati +16.773
6 Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +37.884
7 Aleix ESPARGARO NGM Forward Racing Forward Yamaha +38.168
8 Stefan BRADL LCR Honda MotoGP Honda +41.803
9 Michele PIRRO Ducati Team Ducati +45.710
10 Scott REDDING GO&FUN Honda Gresini Honda +51.191
11 Hector BARBERA Avintia Racing Ducati +56.512
12 Danilo PETRUCCI Octo IodaRacing Team ART +57.000
13 Nicky HAYDEN Drive M7 Aspar Honda +57.262
14 Bradley SMITH Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +57.517
15 Hiroshi AOYAMA Drive M7 Aspar Honda +58.775
16 Alvaro BAUTISTA GO&FUN Honda Gresini Honda +58.864
17 Karel ABRAHAM Cardion AB Motoracing Honda +1'02.389
18 Alex DE ANGELIS NGM Forward Racing Forward Yamaha +1'15.795
19 Michael LAVERTY Paul Bird Motorsport PBM +1'26.309
20 Broc PARKES Paul Bird Motorsport PBM +1'37.212
21 Mike DI MEGLIO Avintia Racing Avintia 1 Lap
22 Andrea IANNONE Pramac Racing Ducati 1 Lap
Nem ért célba:      
  Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 6 Laps
  Randy DE PUNIET Team Suzuki MotoGP Suzuki 18 Laps
  Yonny HERNANDEZ Energy T.I. Pramac Racing Ducati 21 Laps

Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: