Jegyek

William de Braekeleer: „Lenyűgözött, amit Norbert a mezőny...

Interjú
William de Braekeleer: „Lenyűgözött, amit Norbert a mezőny végéről indulva művelt”
2013.03.27. 19:16
William de Braekeleer a Honda motorsport menedzsere, akit tulajdonképpen – Michelisz Norbert szavaival élve – a Honda WTCC-s projektvezetőjének is nevezhetünk. A JAS Motorsport építi az autókat és üzemelteti a gyári csapatot, a Honda fejleszti a motorokat, ő pedig az a személy, aki egy emberként ezt az egészet felülről koordinálja. Amúgy meg egy nagyon közvetlen, igazi úriember.
 
Vele beszélgettünk vasárnap este.

P1race: - Túl vagyunk a 2013-as WTCC-szezon első versenyhétvégéjén, ami a gyári Honda csapat első teljes idényének nyitánya is volt egyben. Elégedett a 2013-as Honda Civic első versenyhétvégéjével?
William de Braekeleer: - Igen, természetesen elégedett vagyok. Úgy gondolom, hogy az eredmény, Gabriele 3. helye önmagáért beszél, nincs miért szégyenkeznünk, és minden okunk megvan rá, hogy büszkék legyünk erre a szezonkezdésre. Szerintem a versenyek is nagyon izgalmasak voltak, bízom benne, hogy a nézőknek is tetszett, amit láttak. A legnagyobb örömöt pedig az jelentette számunkra, hogy esőben is egyből versenyképes tempót tudtak diktálni a pilótáink az autóval. Ez hatalmas megkönnyebbülés volt, hiszen a vasárnapi nap előtt teljesen a sötétben tapogatóztunk azzal kapcsolatban, hogy vajon gyors lesz-e az autónk esőben. Ezelőtt egyetlen métert sem tett meg a Civic ilyen körülmények között, sem a tavalyi futamokon, sem a téli tesztprogramunk során nem esett egy csepp eső sem, úgyhogy a vasárnap reggeli warm up volt a legelső vizes tapasztalatunk az autóval. Ez egyben azt is jelentette, hogy az esős beállítások kapcsán is teljesen a nulláról kellett elindulnunk a nap elején, és ennek fényében én úgy gondolom, hogy az egész Honda csapat, mind a JAS Motorsport, mind a Zengő Motorsport fantasztikus munkát végzett, csakúgy, mint a három pilóta odakint, a szakadó esőben a futamokon. Ezzel a nappal nyilvánvalóvá vált, hogy az autónk esőben is versenyképes.

- Ráadásul, Gabriele a dobogóra is felállhatott hazai szurkolói előtt, így végképp volt okuk az ünneplésre…
- Igen, és ez egy kicsit szimbolikus jelentőséggel is bírt számunkra, hiszen nem akármilyen dolog, hogy úgy kezdtük ezt az új évet, ahogy az előzőt abbahagytuk: a dobogón ünnepelve. Tavaly Makaóban Tiago (Monteiro) állt a dobogó 3. fokán, míg most Monzában Gabriele. Elégedettek vagyunk, miért ne lennénk azok, de természetesen nem érjük be ennyivel. Tisztában vagyunk azzal, hogy még messze nem értünk a teendőink végére, és rengeteget kell még fejlődnünk a folytatásban, hiszen mielőbb meg akarjuk szerezni az első futamgyőzelmünket. Ez nem lesz egyszerű, mert a Chevrolet még mindig nagyon erős.
 
- Mit érzett abban a pillanatban, amikor Gabriele a második futam első körében megelőzte Darryl O’Youngot, és az élre állt a Hondával?
- Engem már maga a rajt lenyűgözött, mindannyiunkat alaposan meglepett ezzel Gabriele, hihetetlen, hogy hogy lőtt ki a startnál! Aztán az első sikánban is tanítanivaló volt, amit csinált, nem kapkodott, hanem nagyon okosan és türelmesen a kigyorsításra játszott, és a sikán kijáratában állva is hagyta O’Youngot, gyönyörű látvány volt! (Nevet.) Még magunkhoz sem tértünk az ámulatból, amit a rajtja váltott ki belőlünk, és már O’Young mellett is elment – fantasztikus volt, sokáig emlékezetes marad számunkra ez a pillanat. Aztán néhány körön át vezette is versenyt, ami természetesen az egész csapat számára komoly elégtételt jelentett az eddig elvégzett munkáért, és biztos vagyok benne, hogy ösztönzőleg hat majd mindenkire a folytatásban is.     

- Az új autó első versenyhétvégéje után Ön hogyan látja, van rá esély, hogy már idén a Honda egyik pilótája legyen a világbajnok?
- Ahogy már korábban is említettem a nyilatkozataimban, az autó pillanatnyi ereje egyelőre nem elég ahhoz, hogy a világbajnoki címért harcoljunk vele. De folyamatosan fejleszteni fogunk rajta, és teljes erőbedobással azon leszünk, hogy elérjük a célunkat, és megnyerjük a bajnokságot. Ezért vagyunk itt. A Honda filozófiája szerint mindig a győzelemre törekszünk. Nem azért vagyunk itt, hogy növeljük a létszámot, hanem, hogy legyőzzük ezt a többi nagyszerű márkát, és mi kerüljünk ki győztesen ebből a csodálatos versenyfutásból. Mi nem azt mondjuk, hogy nyerni fogunk, mi azt mondjuk, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy nyerjünk. Idén mi vagyunk a kihívók. Jelenleg rengeteg olyan autó van a mezőnyben, amely a saját fejlesztési programjának a legvégén tart, míg mi még mindig a saját utunk legelején járunk. Ne feledjük, hogy a 2012-es autónk is csak tavaly júliusban tette meg az első métereit, úgyhogy az, hogy ilyen rövid idő alatt mondhatni, most már visszatérő vendégek vagyunk a dobogón, és Tiago makaói remeklése után most Gabriele is felállhatott a pódiumra, azt mutatja, hogy egészséges szülés volt ez az új autó. Szeretném külön kiemelni a Zengő Motorsport és Michelisz Norbert hétvégi munkáját is, ők is nagyon komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy jól szerepeljenek a Hondával, és ezt ezúton is köszönöm nekik. Norbert egészen elképesztő teljesítményt nyújtott az esőben, lenyűgözött, amit a mezőny végéről indulva művelt. Szinte hihetetlen számomra, hogy ezek között az extrém körülmények és korlátolt látási viszonyok között ilyen felzárkózást tudott bemutatni. Az én szememben ő egy igazi esőmenő, és nagyon jó volt az első futamon azt látni, hogy mindhárom autónk folyamatosan lépdelt előre a mezőnyben. Ezen a napon végképp megbizonyosodtam a felől, hogy három egyenlően kiváló pilóta ül a három autónkban, és biztos vagyok benne, hogy Norbert is nagyban hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy a Honda nyerje a gyártók pontversenyét.  
De Braekeleert lenyűgözte Michelisz Norbi teljesítménye
 
- Mit gondol, mennyire lesz versenyképes a Civic Marrakechben? Az is egy utcai pálya, mint Makaó, de mégis nagyon különböző. Mire számít ott a Hondától?
- Igen, Marrakech valóban nagyon más, mint Makaó, így nehéz megmondani, hogy mire számíthatunk ott. Az én személyes véleményem az, hogy Marokkóban jobb lesz az autónk, mint itt, Monzában volt, de ezt a mérnökeink bizonyára jobban meg tudnák mondani. Az biztos, hogy Afrikában egy teljesen másfajta hétvége vár ránk, én legalábbis nem számítok rá, hogy Marrakechben esni fog! (Nevet.)
 
- Köszönöm szépen, és további sok sikert kívánok Önnek és a Hondának a WTCC-ben.       
- Köszönöm.
Írta:

A Te véleményed?

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Hozzászólások
 
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: