Jegyek

Jorge Lorenzo

99
Jorge Lorenzo
Redox-Ongetta-Centro
Jorge Lorenzo
adatok
CsapatRedox-Ongetta-Centro
Rajtszám99
Motor / MárkaDucati
Nemzetiségspanyol
Születési idő1987.05.04.
Születési helyPalma de Mallorca
Súly65 kg
Magasság172 cm
 
Világbajnoki címek5
Győzelmek62
Dobogós helyezések136
Pole pozíciók62
Leggyorsabb körök33
Jorge Lorenzo 2002-ben, 15 éves korában mutatkozott be a gyorsasági-motoros világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájában, ahol az elkövetkező három évben összesen kilencszer ünnepelt a dobogó tetején, négyszer annak legfelső fokán. 2005-ben feljebb lépett a 250 köbcentiméteres kategóriába, ahol egy tanulóévet követően 2006-ban megszerezte pályafutása első, majd egy évre rá rögtön a második világbajnoki címét.

A sportág egyik legígéretesebb tehetségére nyomban le is csapott a gyári Yamaha istálló, amely 2008-ban már a királykategóriában, a MotoGP-ben indította a fiatal spanyolt. Lorenzo rögtön első MotoGP-s évében meghálálta a bizalmat, és az év legjobb újoncaként a 4. helyen zárta a bajnokságot, amivel a négyütemű éra legeredményesebb bemutatkozó évét produkálta.

2009-ben még tovább gyorsult, négy versenyt megnyert és az év végi elszámolásban a 2. helyen végzett csapattársa, a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi mögött. 2010-ben azonban már Rossi sem bírt vele és zseniális, kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően (zsinórban 12 futam végén állt dobogóra) könyörtelenül bezsebelte pályafutása harmadik világbajnoki címét, az elsőt a királykategóriában. 2011-ben ugyan nem tudta megvédeni világbajnoki címét, de ő volt az egyetlen a mezőnyből, aki komoly kihívója tudott lenni a Hondával szárnyaló Casey Stonernek.

2012-ben már nem tűrt ellentmondást, és egész évben kimagasló, megbízható teljesítményt nyújtva a gyári Yamahával, behúzta pályafutása második MotoGP világbajnoki címét. A 2013-as évnek tehát címvédőként vágott neki, és Katarban egy magabiztos győzelemmel nyitott. Utána viszont az újonc Marc Marquez fokozatosan a nyakára nőtt a Hondával, és miután Lorenzo egy komoly bukása miatt egy futamot kihagyni kényszerült, utána hiába nyerte meg a hátralevő futamok többségét, beleértve a szezonzáró valenciai nagydíjat is, év végén csak 2. lett az összetettben, dacára annak, hogy az ő neve mellett állt a legtöbb győzelem az adott évben. 2014-ben viszont kisebb hullámvölgybe került, mindössze két futamgyőzelme tudott bezsebelni, és csapattársa, Valentino Rossi is megelőzte az összettben. A 2015-ös év sem kezdődött számára valami jól, az első három futamon még a dobogóra sem állt fel. Ennek ellenére hihetetlen visszatérést produkált, és az év végi Rossi-Marquez affért tökéletesen kihasználva, 330 pontot gyűjtve harmadszor is világbajnok lett. 2016-ban legfőbb feladata a címvédés lehet, ami még sosem jött össze számára a királykategóriában.

Ajánlott versenyzők
89
Katsuyuki Nakasuga
93
Marc Marquez
Csapatok, versenyzők
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: