Jegyek

Tom Sykes

66
Tom Sykes
Kawasaki Racing Team
Tom Sykes
adatok
CsapatKawasaki Racing Team
Rajtszám66
Motor / MárkaKawasaki
Nemzetiségbrit
Születési idő1985.08.19.
Születési helyHuddersfield
Súly- kg
Magasság- cm
 
Világbajnoki címek1
Győzelmek26
Dobogós helyezések65
Pole pozíciók30
Leggyorsabb körök27
Tom Sykes a Kawasaki motorok gyártásában kulcsszerepet vállaló Peter Brooks unokájaként már kisgyerekként megfertőződött a benzingőzszag által, és innentől kezdve nem volt kérdés, hogy motorversenyző lesz belőle. 2003 és 2006 között a brit Supersport bajnokság futamain indult, ahol utolsó évében a pontverseny 2. helyén végzett az azóta már a MotoGP-ben versenyző Cal Crutchlow mögött. 2007-ben már a brit Superbike-bajnokságban versenyzett, és lett újonc évében a 6., majd 2008-ban a Rizla Suzuki színeiben a 4., miközben szabadkártyás indulóként négy Superbike-világbajnoki futamon is rajthoz állhatott, melynek eredményeként első világbajnoki dobogós helyezését is nyomban megszerezte.

Kiváló szabadkártyás bemutatkozásának köszönhetően 2009-ben már teljes szezont futhatott a Superbike-világbajnokságon, a Yamaha Motor Italia színeiben, ám újoncként csupán a 9. helyen zárta az évet, miközben csapattársa, Ben Spies a világbajnoki címig menetelt. 2010-ben a Yamaha nem hosszabbított vele szerződést, így a Kawasakihoz igazolt, amely csapatnál azóta is versenyez. 2010-ben a 14., míg 2011-ben a 13. helyen zárta a bajnokságot a zöldekkel, de utóbb első világbajnoki futamgyőzelmét is megszerezte.

A 2012-es esztendő az igazi áttörést is meghozta számára. Igazi Superpole specialistává előlépve összesen 9 futamon indulhatott a pole pozícióból, négy futamot megnyert, 13-szor dobogóra állt, és végig harcban volt a világbajnoki címért, igaz, végül nagy csatában alulmaradt Max Biaggival szemben. Biaggi visszavonulásával a 2013-as szezonnak a világbajnoki cím fő várományosaként vágott neki a gyári Kawasaki csapat színeiben és végül 8 pole pozíciót, 9 győzelemet és 18 dobogós helyezést szerezve meg sem állt a hőn áhított bajnoki címig.

A következő évben a címvédés reményében állt rajthoz, ám hiába az 5 pole, a 8 győzelem és a 16 pódium, csupán a második helyen zárta az összetettet, hat ponttal lemaradva Guintoli mögött. Tavaly még rosszabb szezont zárt, míg Rea könnyedén bezsebelte a bajnoki címet, neki be kellett érnie a harmadik hellyel. Idén minden bizonnyal a revans a cél, egyben pedig a második világbajnoki cím megszerzése.

Ajánlott versenyzők
51
Michele Pirro
19
Alvaro Bautista
21
Markus Reiterberger
2
Leon Camier
12
Xavi Fores
25
Joshua Brookes
16
Josh Hook
61
Fabio Menghi
Csapatok, versenyzők
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: