Jegyek

Andrea Dovizioso

4
Andrea Dovizioso
Mission Winnow Ducati Team
Andrea Dovizioso
adatok
CsapatMission Winnow Ducati Team
Rajtszám4
Motor / MárkaDucati
Nemzetiségolasz
Születési idő1986.03.23.
Születési helyForlimpopoli
Súly54 kg
Magasság165 cm
 
Világbajnoki címek1
Győzelmek10
Dobogós helyezések71
Pole pozíciók16
Leggyorsabb körök13
Andrea Dovizioso a 2001-es Olasz Nagydíjon, hazai pályán debütált a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájában, ahol szabadkártyásként indult egy Apriliával. 2002-ben már teljes szezont futott a Hondával, ám első győzelmére egészen 2004-ig kellett várnia, akkor viszont „ha egy üzlet egyszer beindul” alapon egyből nyert ötöt, és ezzel megszerezte pályafutása máig egyetlen világbajnoki címét.

Miután a legkisebbek között a csúcsra ért, feljebb lépett a 250 köbcentiméteresek mezőnyébe, ahol mindhárom évében a top3-ban zárt a Hondával. A királykategóriában, a MotoGP-ben 2008-ban debütált a JiR Team Scot színeiben, és legjobb nem-gyári versenyzőként egyből első évében a bravúros 5. helyen zárta a bajnokságot. A sikeres bemutatkozó év meggyőzte a gyári Repsol Honda vezetőit, akik szerződtették az olaszt a 2009-es évre, amit ő aztán a Brit Nagydíjon egy győzelemmel – máig egyetlen MotoGP-s győzelmével – hálált meg.

A következő két évben is a Hondánál maradt, és a tavalyi szezont az előkelő 3. helyen zárta. Dovizioso a kifejezetten márkahű versenyzők közé tartozik, hiszen egy szem debütáló versenyét leszámítva, amelyen még szabadkártyásként egy Apriliával állt rajthoz, az összes eddigi gyorsasági-motoros világbajnoki futamán a Honda színeiben indult. 2012-ben azonban már a Yamaha Tech3 csapatánál húzta a gázkart, és hatszor is elcsípte a pódium legalsó fokát, amelynek köszönhetően az összetett pontverseny 4. helyén végzett.

2013-ban újabb márkaváltás után immár a Ducati gyári csapatában folytatta pályafutását, amellyel első évében a 8. helyet szerezte meg az év végi összesítésben. 2014-ben még feljebb sikerült kapaszkodnia az összetettben: az évet az 5. helyen fejezte be, és Austinban első dobogós helyezését ünnepelhette a Ducatival. 2015-ben ugyan öt dobogós helyezést is sikerült szereznie, ám év végén mégis csak hetedikként zárt, újonc csapattársa is megelőzte. Idén minden bizonnyal szeretne visszavágni, és – ha a motorja is versenyképes lesz – győzelmekért harcolni.

Ajánlott versenyzők
12
Maverick Vinales
46
Valentino Rossi
35
Cal Crutchlow
5
Johann Zarco
33
Brad Binder
38
Bradley Smith
53
Tito Rabat
6
Stefan Bradl
Csapatok, versenyzők
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: