Jegyek

Nicky Hayden

69
Nicky Hayden
Honda World Superbike Team
Nicky Hayden
adatok
CsapatHonda World Superbike Team
Rajtszám69
Motor / MárkaHonda
Nemzetiségamerikai
Születési idő1981.07.30.
Születési helyOwensboro
Súly69 kg
Magasság173 cm
 
Világbajnoki címek1
Győzelmek3
Dobogós helyezések28
Pole pozíciók5
Leggyorsabb körök7
Nicky Hayden 1999-ben egyazon éven belül megnyerte az amerikai salakmotoros bajnokságot, illetve az AMA Supersport gyorsasági-motoros bajnokságát is, amivel az akkor 18 éves versenyző jelezte, nem hétköznapi tehetség birtokában van. 2002-ben mindenidők legfiatalabb AMA Superbike-bajnoka lett, melyet követően 2003-ban berobbant a gyorsasági-motoros világbajnokság világába, egyből a királykategóriába, ahová a Honda gyári csapata szerződtette.

A szupertehetségesnek tartott amerikai nem okozott csalódást munkaadóinak, hiszen rögtön első évében szerzett két dobogós helyezést, az év végi összesítésben pedig a bravúros 5. helyen végzett. 2004-ben újabb két dobogós helyezéssel növelte serlegei számát, majd 2005-ös hazai futamán, az Amerikai Nagydíjon első világbajnoki győzelmet is begyűjtötte, a pontversenyben pedig a 3. helyen végzett.

Ezt követte a 2006-os, máig egyetlen világbajnoki címe, amit érdekes módon úgy szerzett meg, hogy előtte csak egy futamgyőzelemmel rendelkezett, és ehhez ráadásul bajnoki évében is csak további két győzelmet tudott hozzátenni. Mivel a „Kentucky-i Kölyök” becenévre hallgató pilóta 2006 óta egy futamgyőzelmet sem tudott szerezni, így továbbra is elmondható róla, hogy világbajnok létére mindösszesen három nagydíjelsőség fűződik a nevéhez, ami teljesen egyedülálló a maga módján.

Azóta is megbízható, kiegyensúlyozott teljesítménye jelenti Hayden talán legnagyobb erényét, melyet 2009 óta a Honda után már a Ducati gyári csapata kamatoztat. Az amerikai motorosnak az olaszoknál eltöltött első három évében egy-egy 3. hely jelentette az év csúcspontját, de 2012-ben már egyszer sem tudott dobogóra állni, és a 9. helyen végzett az összetettben. 2013-ban ezt a teljesítményét megismételte, de ennél jobb eredmények elérésére a gyengélkedő Desmosedicivel esélye sem volt.

Ezt megunva továbbállt, és 2014-ben már a Drive M7 Aspar Team Open kategóriás Hondájával próbált szerencsét. A gép azonban túl gyenge volt ahhoz, hogy az amerikai maradandó teljesítményt nyújtson, s végül be kellett érnie az összetett 16. helyével. Ennek ellenére 2015-nek is ugyanezzel a csapattal vágott neki, ám nem sikerült sokkal jobb eredményeket elérnie, mint az előző idény során.

A 2016-os évad előtt az amerikai klasszis komoly váltás mellett döntött, a jövőben ugyanis a Superbike világbajnokság mezőnyében húzza majd a gázt. Hayden a Honda gyári alakulatában, Michael van der Mark oldalán debütálhat, s a téli teszteken látott teljesítmény alapján dobogós helyezésekben mindenképp bizakodhat.

Ajánlott versenyzők
15
James Thompson
16
Josh Hook
76
Loris Baz
34
Davide Giugliano
12
Xavi Fores
66
Tom Sykes
58
Eugene Laverty
7
Chaz Davies
Csapatok, versenyzők
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: