Jegyek

Marc Marquez

93
Marc Marquez
Redox-Ongetta-Centro
Marc Marquez
adatok
CsapatRedox-Ongetta-Centro
Rajtszám93
Motor / MárkaHonda
Nemzetiségspanyol
Születési idő1993.02.17.
Születési helyCervera
Súly57 kg
Magasság168 cm
 
Világbajnoki címek6
Győzelmek61
Dobogós helyezések102
Pole pozíciók73
Leggyorsabb körök53
Vannak, akik Valentino Rossihoz, mások Dani Pedrosához hasonlítják, és a legjobb úton halad afelé, hogy néhány év múlva már ő hozzá hasonlítsák majd az olyan fiatal tehetségeket, mint amilyen most ő. Marc Marquez 2008-ban, 15 éves korában debütált a gyorsasági-motoros világbajnokság 125 köbcentiméteres géposztályában, ahol elképesztő gyorsaságával egyből komoly feltűnést keltett, hiszen Doningtonban még abban az évben megszerezte pályafutása első világbajnoki dobogós helyezését.

2009-ben ehhez újabb egy dobogós helyezést tett hozzá, valamint egy év végi 8. helyet, majd 2010 elején csatlakozott az Ajo Motorsporthoz, melynek gyári Derbijével aztán összes riválisát a földbe döngölte, tíz futamot megnyert, és elképesztő fölénnyel hódította el a világbajnoki címet. 2011-ben már a Moto2-ben húzta a gázkart, de a 600 köbcentiméteresek mezőnyében sem vesztegetett sok időt az akklimatizálódásra, hiszen első évében rögtön 7 futamgyőzelmet szerzett, és sepangi bukásáig - ahol sajnálatos látóideg-sérülést szenvedett, ami miatt a szezon hátralevő versenyeit kihagyni kényszerült - végig harcban volt a világbajnoki címért.

A 2012-es téli szezon egyik legnagyobb kérdése volt, hogy vajon sikerült-e a tél során teljesen felépülnie korábbi sérüléseiből, és képes lesz-e hasonló tempót diktálni, mint a 2011-es idény nagy részében. A kérdés megválaszolása nem sokáig váratott magára, hiszen Marquez rögtön a katari szezonnyitót megnyerte, amit később további 8 futamgyőzelemmel toldott meg, és három versenyt leszámítva a szezon összes futamán dobogóra állhatott, vagyis elképesztő magabiztossággal söpörte be a Moto2 világbajnoki címét.

2013-ban a gyári Repsol Honda színeiben debütált a MotoGP-ben, és újoncként rögtön a feje tetejére állította a papírformát és a korábbi években megszokott erőviszonyokat. Élete első MotoGP-futamán dobogóra állt, a másodikat megnyerte, amivel a sorozat történetének legfiatalabb futamgyőztese lett. Nem érte be ennyivel, egyik győzelem, egyik dobogós helyezés követte a másikat, aminek év végén egy bajnoki cím lett a jutalma: Marc Marquez a MotoGP történetének legfiatalabb világbajnoka lett. 2014-ben viszont ennél is elképesztőbb szezont produkált: az évad kezdetétől zsinórban 10 versenyt nyert meg, igy már jóval a valenciai szezonzáró előtt újból felülhetett az MotoGP trónjára. A spanyol matador 2015-ben sem akarta másnak átadni a világbajnoki elsőséget, legfőbb célja a triplázás volt. Ez az álom végül szertefoszlott: Marquez egész évben küzdőtt a motorral, hat bukást is produkálva végül hamar le kellett mondania a címvédésről. A Malajzíában történtek az ő szezonját is beárnyékolta, de 5 győzelmet aratva, az összett harmadik helyét azért sikerült megcsípnie. 2016-ban újra a királykategória trónján szeretne lenni, amiben az új abroncsok talán segíthetik.

Ajánlott versenyzők
99
Jorge Lorenzo
89
Katsuyuki Nakasuga
Csapatok, versenyzők
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: