Jegyek

Jack Miller

43
Jack Miller
Alma Pramac Racing
Jack Miller
adatok
CsapatAlma Pramac Racing
Rajtszám43
Motor / MárkaDucati
Nemzetiségausztrál
Születési idő1995.01.08.
Születési helyTownsville
Súly60 kg
Magasság175 cm
 
Világbajnoki címek0
Győzelmek67
Dobogós helyezések11
Pole pozíciók8
Leggyorsabb körök1
Egy 17 éves ausztrál motorversenyző, akit tehetségénél fogva hazájában már most a kétszeres világbajnok Casey Stonerhez hasonlítanak. Ő Jack Miller, aki első teljes gyorsasági-motoros világbajnoki idényét 2012-ben teljesítette a Techno Racing Moto3-as csapatában, miután 2011-ben hat világbajnoki futamon már rajthoz állt az azóta megszűnt 125 köbcentiméteres kategóriában, ahol legjobb eredményének a motegi és a sepangi 16. helyek számítottak.

Miller 7 évesen kezdett el versenyezni, és 10 éves korában már junior ausztrál bajnoknak mondhatta magát salakmotorozásban, amely címét aztán több alkalommal is sikeresen megvédte. 2009-ben váltott át a gyorsasági-motoros szakágra, és első versenyét rögtön beárnyékolta egy versenyzőtársa tragikus halála, ám az akkor 14 éves tehetségnek ez nem szegte kedvét. Még abban az évben megnyerte az ausztrál utcai gyorsasági-motoros bajnokságot, míg az ausztrál Superbike-bajnokságban a 7. helyen végzett, és ő lett a sorozat valaha volt legfiatalabb versenyzője, aki egy futam végén dobogóra állhatott.  

2010-ben édesanyjával Európába költözött, és már a spanyol és a német bajnokság futamain húzta a gázkart, 2011-ben pedig meg sem állt a 125 köbcentiméteres német bajnoki cím megnyeréséig. Továbbá honfitársai közül máig ő teljesítette a valaha futott leggyorsabb kört a valenciai ringen egy 125 köbcentiméteres motor nyergében, így kijelenthetjük, hogy nem teljesen alaptalan, ha a némileg azért nyilván elfogult ausztrál újságírók Stonerhez hasonlítják a fiatal üstököst.

Első világbajnoki évében, 2012-ben mindenesetre nem igazán tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, hiszen 17 pontjával csak a 23. helyen végzett a Moto3-as vb-n. 2013-ban a Caretta Technology színeiben próbált meg javítani, s ez sikerült is neki, hiszen rendre a közvetlen élmezőny mögött tartózkodott, s végül az összetett 7. pozíciójában tudott zárni.

2014-ben nagy lehetőséget kapott az ausztrál, hiszen a rendkívül erős Red Bull KTM Ajo csapathoz igazolt, amellyel célja egyértelműen a Moto3-as világbajnoki cím elhódítása volt. Sokáig valóban ő is vezette a tabellát, ám Aragón után már ő üldözte a pontversenyben Alex Marquezt, s végül hiába aratott összesen hat futamgyőzelmet, vagyis mindenkinél többet a szezon folyamán, végül két egységgel lemaradt az összetett elsőségről.

2015-ben aztán újabb, óriási lépést tett Miller, aki a Moto2-t átugorva rögtön bemutatkozhatott a MotoGP-ben, méghozzá a CWM LCR Honda csapat színeiben, ahol egy Open kategóriás gép, az RC213V-RS nyergében kóstolhatott bele a királykategóriába. Az újonc voltaképpen átlagos teljesítményes mutatkozott be, néhányszor az Open géposztály értékelésében is a legjobbnak bizonyult, legjobb eredménye pedig a catalunyai 11. hely volt.

2016-ra aztán csapatot váltott: miután az LCR már csak egy motort indít, Miller átszerződött a szintén Hondákat indító Marc VDS-hez, ahol a két évvel korábbi Moto2-es világbajnok Tito Rabat lesz a társa.

Ajánlott versenyzők
27
Iker Lecuona
53
Tito Rabat
33
Brad Binder
9
Danilo Petrucci
46
Valentino Rossi
20
Fabio Quartararo
21
Franco Morbidelli
30
Takaaki Nakagami
Csapatok, versenyzők
Partnereink:
Pole pozícióba hozunk!
E-mail:
info@p1race.hu
www.p1race.hu
www.p1race.com
©  2021  www.p1race.com   Minden jog fenntartva
web:
grafika: